Beta Balığı Hakkında İlginç Gerçekler
Beta balıkları günümüzde en çok tanınan ve evcilleştirilen balıklar arasındadır. 70’den fazla çeşitle beta cinsi, doğal yaşamlarında farklı renk ve şekillere sahiptirler. İlk evcilleştirme çalışmaları 150 yıl önce Tayland’daki pirinç tarlalarından Beta balığı toplayan çocuklarla başladı. Dönemin Siyam hükümdarı, balığın hızla artan popülaritesini fark etmiş ve balıktan vergi almaya karar vermiş.
En tanınmış akvaryum balıkları olan beta balıkları, aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli renk ve şekillerde gelir. Bu yazımızda onları gören herkesi bakışlarıyla büyüleyebileceğiz. beta balık Hakkında en çeşitli bilgileri listeledik. Daha fazla uzatmadan içeriğimize geçelim.
Beta balığı hakkında bilgi:
- Balıklar eğitilecek kadar akıllıdır.
- Beta aslında 70’den fazla ilacın adıdır.
- hepçil balıklardır
- Su yüzeyindeki oksijeni soluyabilirler.
- Erkek ve dişi Beta balıklarını ayırt etmek oldukça kolaydır.
- sadece birkaç yıl yaşarlar
- Erkek Betalar son derece agresiftir.
- Tayland’ın ulusal deniz hayvanıdır.
- Birbirleriyle iletişim kurabilirler
- Vahşi Betalar daha mat renklere sahiptir
- Ilık suyu daha çok severler
Balıklar eğitilecek kadar akıllıdır.
beta balık Son derece zeki balıklardır. onları beslemek onların sahipleri Hatta tanıyabilirler. Hatta akvaryumda parmaklarını takip edebilir, çemberlerin içinden geçebilir ve bir topu doğrudan kaleye sokmak için kolay numaralar yapmak üzere eğitilebilirler.
Beta aslında 70’den fazla cinsin adıdır.
Bilimsel olarak “Beta”, onlarca farklı balık türünü kapsayan cinsinin genel adıdır . En yaygın ve çoğu kişi tarafından “Beta” olarak hızlı bir şekilde bilinen, betta splendens’tir. başka bir isim Kavgacı bir siyam balığıdır.
hepçil balıklardır
betalarBilmeniz gereken başka bir değerli bilgi Hepçil bunlar. Bu, aslında diyetleri konusunda çok seçici olmadıkları anlamına gelir. Doğal ortamlarında, genellikle orada yüzeye çıkar ve beslenirler. Kan kurdu, salamura karidesi ve su piresi yemeyi en sevdikleri yiyecekler arasındadır.
Su yüzeyindeki oksijeni soluyabilirler.
betalar, labirent balık Anabanthodi olarak da bilinir. anabantoidler, oksijen solumak Özel bir organları vardır. Bu şekilde, sadece sıradan su altı nefesiyle hayatta kalmak zorunda kalmazlar. Böylece, bir süre su dışında hayatta kalabilirler.
Erkek ve dişi Beta balıklarını ayırt etmek oldukça kolaydır.
Genel olarak beta balık Kadın mı erkek mi olduklarını belirlemek oldukça kolaydır. Cinsiyetlerini netleştiren ve erkek Betaları dişi Betalardan ayıran bir dizi faktör vardır. Bunu genç Beta balıklarında yapmak çok daha zordur. Erkekler kadınlardan daha fazla canlı renklere dişilerin vücutlarında dikey çizgiler bulunur. Vücut durumlarında da farklılıklar vardır. Dişiler erkeklerden daha kısa ve geniştir.
sadece birkaç yıl yaşarlar
Betaların ömrü genellikle 2-3 yıl, ancak bundan çok daha uzun yaşayan Betalarda olmuştur. Yani birkaç durumda, 10 yıldan fazla daha uzun yaşadığı tespit edilmiştir. Bunun en büyük sebeplerinin başında doğru bakım gelmektedir.
Erkek Betalar son derece agresiftir.
Kolektif bir akvaryumunuz varsa ve içine balık eklemeyi düşünüyorsanız, Beta son seçimleriniz ortada olmalıdır. Bunun nedeni, Betaların diğer erkeklere ve daha küçük balıklara karşı son derece düşmanca davranmalarıdır. saldırgan bir yapıya sahip olmalarıdır. Yani rastgele bir erkek Beta balığı akvaryumdaki başka bir balığa saldırarak zarar verebilir.
Tayland’ın ulusal deniz hayvanıdır.
Güneydoğu Asya kökenli beta balık Bugün dünyanın en tanınmış balıklarından biridir. Ancak asıl yaşam alanları Tayland, Kamboçya, Vietnam gibi ülkelerdir. Bu balıklar çoğunlukla Mekong Nehri ve diğer nehirlerde yaşar. Ayrıca, 2019’da Tayland’ın ulusal deniz hayvanı olarak seçildi. Ancak, koruma statülerine göre doğal ortamlarında savunmasız olarak tanımlandıkları için sistematik olarak izlenmelidirler.
Birbirleriyle iletişim kurabilirler
Erkek Betalar, bir bağlantı aracı olarak solungaçların onlar kullanırlar. Örneğin, iki erkek Beta karşılaştığında, birbirlerini korkutmak için solungaçlarını ve yüzgeçlerini açarlar. Ayrıca bir dişiye kur yaparken solungaçlarını ve yüzgeçlerini genişletirler. Dişi etkilenirse solungaçlarını ve yüzgeçlerini erkeğe geri çevirir.
Vahşi Betalar daha mat renklere sahiptir
Bugün görmeye çok alıştığınız parlak renk Betalar, aslında daha çok vahşi yaşamlarında donuk renklere Bugün gördüğünüz parlak renk ve desenlerin, balık yetiştiricilerinin uzun yıllar süren üreme çalışmalarının sonucu olduğunu biliyor muydunuz? Ancak bu çalışmalar zaman zaman genetik ve şekil bozukluklarına yol açabilmektedir.
Ilık suyu daha çok severler
betalar Tropik balıklardır yani ılık suları daha çok tercih ederler. Yırtıcı doğada, yaklaşık 24 ila 30 santigrat derecenin ortasındaki sularda yaşarlar. Evde beslenen beta balığı 26ile 27 santigrat derece Akvaryum suyu çok soğuk ise Betalar zamanla halsizleşecek ve hatta yemek yemeyi bırakabilecektir. Bu nedenle akvaryum suyunun sistematik olarak kontrol edilmesi gerekmektedir.
Bu içeriğimizde Beta Balık’ın ilgi çekici özelliklerini inceledik. Hayvanlarla ilgili diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz: