Dünya

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Türkiye jeopolitik açıdan önemli bir bölgede yer alıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin jeopolitik açıdan önemli bir bölgede bulunduğunu belirterek, “Dünyanın büyük jeopolitik gerilimlerin olduğu bir coğrafyadayız. Bu coğrafyanın tam ortasındayız. Üretmeye, büyümeye, yaratmaya devam ediyoruz. İstihdam ve ihracat.” söz konusu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Odaları Ortak Konsey Toplantısı TOBB Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi.

Bakan Bolat burada yaptığı konuşmada, ekonominin geleceğine yönelik her adımda iş dünyasıyla istişarede bulunduklarını belirterek, “21 yıllık süreçte Türkiye’nin her alanda gücünü ve itibarını artıran önemli adımlar atıldı. Ülke, ekonomik kalkınma ve altyapı projeleriyle modern bir dönüşüm yaşadı.” dedi.

Bolat, dünyada son birkaç yıldır harika günler yaşandığını, 2023 yılında ekonomilerde ve küresel ticarette durgunluk ve gerileme eğiliminin olduğunu ifade etti.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne (OECD) göre Türkiye’nin 2023’ü yüzde 2,9 büyümeyle kapatmasının beklendiğini belirten Bolat, “Dünya ticaretinin büyüme hızı 2023’te yüzde 2,1 azaldı. Küresel ihracat 2023’te artacak” , Ocak ayında “Ekim döneminde yüzde 5,1 düşüş kaydetti.” değerlendirmesini yaptı.

Bolat, ekonomik büyümenin son 21 yılda büyük bir ivme kazandığına dikkat çekerek, Türkiye’nin zirvede olduğu bazı branşlar hakkında bilgi verdi.

Türkiye’nin jeopolitik açıdan önemli bir bölgede yer aldığına işaret eden Bolat, “Dünyada büyük jeopolitik gerilimlerin olduğu bir coğrafyadayız. Bu coğrafyanın tam ortasındayız. Üretmeye, büyümeye, istihdam yaratmaya, ihracat yapmaya devam ediyoruz. ” söz konusu.

Depremden etkilenen illere 104 milyar dolarlık bütçe

Geçen yıl 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde 11 ilin büyük yıkıma uğradığını hatırlatan Bolat, bu yıkımın ortadan kaldırılması ve kentlerin yeniden kurulması için 104 milyar dolarlık bir bütçe yükü taşındığını söyledi.

Bolat, Türkiye ekonomisinin 2002-2022 yılları arasında reel olarak yıllık ortalama yüzde 5,4 oranında büyüdüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

“2021’de son 50 yılın en yüksek büyüme oranı olan yüzde 11,4, 2022’de ise yüzde 5,5 büyüyerek, 2023’ün ilk 9 ayını yüzde 4,7’lik reel büyümeyle kapattık. Burada dikkat çeken üçüncü çeyrek büyümemiz. Bu büyüme oranıyla G20 ülkeleri arasında Hindistan’dan sonra ikinci sırada yer aldık. Bu güçlü büyüme verileri istihdama da etkisini gösterdi. İşsizlik oranımız yüzde 9 oldu ve yüzde 10’un altında kalmaya devam etti. İyi haber şu ki yüzde 1’den fazla olacak 2023’te milyon yeni istihdam “Covid-19’un başladığı 4 yılda 4 milyon yeni istihdam sağlayan ülkemiz, 2002 yılından bu yana 10,5 milyon yeni istihdam sağlayarak 31,6 milyon istihdama ulaştı.”

Bolat, Türkiye’nin dünya ticaretindeki payının da arttığını, bunun yatırım ve üretimden kaynaklanan bir başarı olduğunu belirtti.

Büyümenin itici gücü olan ihracatı rekor seviyeye ulaştırdıklarını belirten Bolat, şu bilgileri paylaştı:

“Firma olarak 2002’de 32 bin ihracatçımız vardı. 2023’te bu sayı 140 bine çıktı. 2023’te 39 bin firmamız ilk kez ihracat yaptı, ihracatı 6,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2023’te ihracat yapacağız” 240 ülke ve gümrük bölgesine. Ürettiğimiz ve ihraç ettiğimiz ürün sayısı 12 bin 886. Bu ülkelerin 70’ine tarihin en yüksek ihracatını yaptık. 1973’te yıllık 1 milyar doları, 1 milyar doları aştığımızda mutlu olduk. Şimdi günde 1 milyar doları geçmenin mutluluğunu yaşıyoruz ama bunlar yetmez, günde 1,5-2 milyar dolar ihracat yapabileceğimiz günlere de ulaşacağız.Dün 1 milyar 66 milyon ihracat rakamı vardı. Dolar geldi. Çok mutlu oldum. Geçen yıl 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığınız fasıl sayısı 54’e çıkarak tarihin 39’uncusu oldu. “En yüksek ihracat yapıldı, 49 ülkeye 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıldı. 30 ilimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat başarısı yakaladı.”

“İhracat reeskont kredi limitini artırdık”

Bolat, ihracatın yapısının yıllar itibarıyla değiştiğine dikkat çekerek, 2023 yılında imalat sanayi ihracatının 241 milyar dolar ile toplam ihracatın yüzde 94,2’sini alacağını söyledi.

Göreve geldikleri tarihten bu yana üretim kapasitesi ve kalitesinin artırılmasına, Ar-Ge ve inovasyona dayalı katma değerli ihracatın artırılmasına odaklandıklarını kaydeden Bolat, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracattaki payının yüzde 30,4’ten artacağını söyledi. 2002’de yüzde 40,3’e, 2023’te ise yüzde 40,3’e yükseldiğini anlattı.

Bolat, ihracatçıların finansmana erişimini genişletmek amacıyla Türk Eximbank’ın sermayesini yüzde 40 oranında artırdıklarını ve yürütülen ortak çalışma sonucunda ihracat reeskont kredisi limitini artırdıklarını belirtti.

İhracatı artırmak için attıkları adımların ayrıntılarını paylaşan Bolat, 2024 yılında “Uzak Ülkelere ve İslam Ülkelerine İhracatı Geliştirme” stratejileri kapsamındaki faaliyetleri artıracaklarını, dış ticaret ve yatırımlarını geliştireceklerini söyledi. Türk dünyası devletleri ve Afrika ülkeleri ile geleneksel batı pazarlarındaki payları ile ilişkiler.

“Türkiye’nin dünya pazarındaki payı arttı”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da tüccar ve sanayicilerin durumunun ele alınacağını, onların sorun ve önerilerini dinleyeceklerini söyledi.

Bakan Bolat’la çok verimli çalışmalar yürüttüklerini belirten Hisarcıklıoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

“Onun liderliğinde dünyadaki durgunluğa rağmen ihracatta rekorlar kırdık. Dünya pazarlarındaki payımız ilk defa yüzde 1’i aştı. Bakanımız aynı zamanda Türkiye’nin aktif ve sağlıklı işleyişine yönelik düzenlemelerin hazırlanmasına ve uygulanmasına da öncülük etti. iç pazar.”

odemis-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu