Takım

Pek Çok Kişiye Göre Türk Futbol Tarihinin En Önemli Maçının Hikayesini Biliyor musunuz?

Çoraplarını dizlerine kadar çekmiş, ellerini ovuşturarak maçın heyecanını bastırmaya çalışıyordu. Bir yandan takım arkadaşlarının maç öncesi konuşmalarını dinliyor, diğer yandan da sürekli formasını düzeltiyordu. Kolay değildi Ülkenin en önemli maçında Hedefe gidecekti. Bazılarına göre yüzyılın maçında

Kenan Beyefendi, İstanbul Ligi şampiyonu olan Fenerbahce’nin kalecisiydi ve hatta tek gol yemeden Tamamlamayı başardı. Daha sonra Papazın Çayırı’na veda ederek takım arkadaşlarıyla Anadolu’ya gitti. İyi eğitim almış ve doktorası vardı. Sakarya Cephesinde subay olarak görev yaptı.

İşte şimdi Konya Akşehir’deydi . Mustafa Kemal Paşa bir maç düzenledi ve mevcut rütbesiyle Albay Kenan Bey, milli takım diyebileceğimiz iki takım karşı karşıya geldiğinde takımdaydı: Ön Karargah Futbol Grubu ile Karma Kolordu maçı arasındaki maçta takımlardan birinin kalesini korurdu, hangisi olduğunun önemi yoktu. olurdu.

Aylarca ülkenin her karışını savunduktan sonra burada üç kaleye sahip olmak ne kadar zor olabilir ki? Ancak Kenan Bey heyecanlıydı; maç yüzünden değil maç sırasında ne olacakÇünkü…

28 Temmuz 1922O gün oynanacak maça tüm komutanlar da davet edildi.

Mustafa Kemal Paşa Bugüne kadar sürekli savunma halinde olan Türk ordusunu seferber etmek için çalışmalara başlamıştı. Bu parlak gözlü adam, düşmanın zihnini avucunun içi gibi biliyordu.

Anadolu, Yunan ve İngiliz muhbirlerden Geçmiyordu. Bu casuslardan bilgi saklamak için komutanların bir araya gelmesinin gözden kaçırılması gerekiyordu. Bu maç bu yüzden Akşehir’de düzenlendi.

Derviş Beyefendi’nin konağının arkasındaki boş alandaPersonel sahaya geldi.

Her iki grubun oyuncuları da siperlerde vatan için olduğu gibi var güçleriyle mücadele ediyor; Sonuçta bu maçta önemli olan Kazanan vatan olacaktır.Mustafa Kemal Paşa da komutanlarla toplantılarını gizlice yapmaya başladı.

Orduların moral amaçlı bu tür faaliyetleri kendi içlerinde düzenlemeleri alışılmadık bir durum değildi. Öte yandan ön cephede çok fazla maç oynanmazdı ve eğer ordular böyle bir şey yapacaksa bu yapılırdı. dinlenme dönemlerindeyapacaklardı.

Maç nedeniyle muhbirler Türk ordusunun bir süre çatışmaya girmeyeceğini düşünüyordu. Savaştan bıkan Yunanlılar ve İngilizler, fırsattan yararlanın Dinlenebileceklerini düşündüler. Belki gelecek yılın baharına kadar herhangi bir çatışma olmayacaktı.

Mücadele sahada devam ederken Mustafa KemalMüzakereler devam ediyordu.

Planlarını komutanlarla tartışmaya başladı. Ordunun moralini yükseltti.Aksi halde ordunun durumu o kadar da parlak değildi, cepheden kaçan ve maddi sıkıntılar yaşayanlar cephe gerisindeki orduyu vuruyordu.

Rastlamak 2-2 Bitti. Maçın ardından oyuncular Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları yemek yemek için toplandık; Oradaki isimlerden biri de elbette Kenan Beyefendi’ydi.

Yemekte Mustafa Kemal Paşa planlarını anlatmaya başlayınca Kenan Bey, maç sırasında bile hissetmediği bir heyecan duydu. Paşa’nın hedefi hücum etmekti ve maç Bu bir göz yıkama egzersiziydi.

Planlarını hızla komutanlarla paylaştılar ve savaşın nasıl ilerleyeceği konusunda fikir alışverişinde bulundular.

Atatürk yıllar sonra bu gün Nutuk’taAnlatırken, “28 Temmuz 1922 günü öğleden sonra, ordu komutanları ve bazı kolordu komutanları futbol maçı izleyecekleri iddiasıyla Akşehir’e çağrıldılar. “28/29 Temmuz gecesi komutanlarla genel olarak saldırıyı görüştüm.”İfadelerini kullanırdı.

Akşehir’de herkes maçı izlerken Afyon’da Ordu hazırlıklarını büyük bir gizlilikle sürdürdü. Maçın ardından Mustafa Kemal Paşa kapalı kapılar ardında Afyon’a gitti.

Yunan ordusu artık bir saldırı beklemiyordu. Öyle ki Yunan komutanlar 25 Ağustos’ta bir partiye katılıp aşırı alkol almıştı. Kocatepe sırtlarında 26 Ağustos 1922’deSabah 05.30’da tarihe geçen emir geldi: “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!”

Bir topun gölgesine saklanan saldırı, ilk olarak topçuların ateşlenmesiyle başlayacak ve bağımsızlığa yol açacaktır.Belki de tarihimizin en önemli maçını vatan kazandı.

Kaynak: Konuşma

İlginizi çekebilecek diğer içerikler:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu