Haber

BAKAN KACIR: DEPREM BÖLGESİNDEKİ KOBİ’LERİN 2023 YILINDA KOSGEB BORÇLARI TEMİZLENDİ -DETAY

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, deprem bölgesinde kalkınmayı ve istihdamı destekleyerek üretimi canlandırmayı ve sanayiyi canlandırmayı hedeflediklerini belirterek, “KOBİ’lerimizi deprem bölgesinin kalkınmasının can damarı olarak görüyoruz. Tüm borçları sildik. 2023’ün borçları ile hayatını kaybeden işletmecilerin sayısı. Depremin hemen ardından iş yerlerimizi hızlı bir şekilde toparlayabilmek için KOSGEB üzerinden ‘Acil Destek Kredisi’ başlattık” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kahramanmaraş’ta depremin vurduğu Malatya’da Fırat Kalkınma Ajansı’nın ‘Deprem Bölgesi Yatırımları’ imza törenine katıldı. Malatya Düğün Sarayı’nda düzenlenen imza töreninde konuşan Bakan Kacır, deprem felaketi sonrası bölgenin kalkınması için var gücüyle çalıştıklarını belirtti. Asrın felaketinin yaralarını sarmak için devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini belirten Bakan Kacır, “Vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri yerine getirmek için durmadan çalışacağız. Şehirler kimlikleriyle yaşar. ilk andan itibaren tüm imkanlarımızı varlıklı insanlar için seferber ettik, seferber etmeye de devam ediyoruz.Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak şehirlerimizin ekonomisini eski günlerine kavuşturmak ve eski günlerine kavuşturmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. yatırım teşvikleri, sanayi alanları, KOBİ’lerimize ve bölgemize sağladığımız can damarı ile “Deprem bölgesinde yaralarımızı kalkınma projeleriyle birlikte saracağız. Özel destek programlarıyla bölgemize katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Malatya’da yapılması planlanan yatırımlar için hazırlanan 417 adet yatırım teşvik belgesinin süresini, yatırım sürecinin aksamaması ve yatırımcıların mağdur olmaması için 3 yıl uzattıklarını hatırlatan Bakan Kacır, “Biz projelerini sürdüremeyen yatırımcılarımız için düzenlenen 90 adet yatırım teşvik belgesinin kendilerine herhangi bir yük olmadan kapatıldığını kabul ettik.Malatya da dahil olmak üzere depremden en çok etkilenen tüm il ve ilçeleri yeniden cazibe merkezi haline getirmek için; deprem bölgesinde yapılacak yatırımlara ekstra faiz ve temettü desteği sağlayan kapsamlı teşvik paketimizi sağladık İstihdam sağlayacak ve sabit yatırım bedeli 3,1 milyar TL olan 135 projeye yatırım teşvik belgesi verdik.

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde 327 hektarlık yeni bir alanın sanayi bölgesi ilan edildiğini belirten Bakan Kacır, “Malatya 1’inci Organize Sanayi Bölgesi’nde üreticilerimize kazandırılması amacıyla 167 yeni iş yeri yapılması için ihale çalışmasına başladık. işyerleri zarar görenleri yeniden üretime.Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte Malatya Yeşilyurt Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 1,4 milyar TL proje değeri ile 714 işyeri yapıyoruz.Üretim canlanacak, sanayimizi canlandıracağız. kalkınma ve istihdam sağlayarak KOBİ’lerimizin kalkınmasının can damarı olarak görüyoruz KOBİ’lerimizin hızla toparlanması hedefiyle deprem bölgesindeki tüm işletmelerin KOSGEB’e olan borçlarını ve işletmecilerimizin tüm borçlarını sildik. Depremin hemen ardından iş yerlerimizin hızla toparlanması için KOSGEB üzerinden ‘Acil Durum Ek Kredisi’ başlattık Malatya’da 1.287 işletme destek programımızdan yararlanırken, 433 milyon kredi hacmi oluşturduk. Böylece Malatya’da hasar durumuna ve ölçeğine göre 120 bin TL’den 500 bin TL’ye kadar destek sağlayacağız. İlk 24 ay geri ödemesiz faizsiz olarak sunduğumuz destek kredisinin vadesi 36 aydır.

‘PEK ÇOK FARKLI ALANDA PROJELER GELİŞTİRDİK’

Deprem felaketinin ardından; Bakan Kacır, Malatya’nın ekonominin gelişmesi, üretimin ve istihdamın artması için canla başla çalıştığını belirterek, şöyle devam etti:

“Depremden etkilenen bölgelerde altyapının güzelleştirilmesi ve ekonomik toparlanmaya yönelik tedbirlerin alınması amacıyla Bölgesel Kalkınma Odaklı İyileştirme Acil Eylem Programı’nı hayata geçirdik. Tarımdan turizme, sanayiden ticarete birçok farklı alanda projeler geliştirdik. Malatya’nın altyapısının ve yaşam kalitesinin hızla iyileştirilmesi, ekonomik canlanma ve büyüme hedefleniyor.Bugün Malatya için 5 projenin sözleşmesini imzalıyoruz.Yeşilyurt’ta 2 müzenin onarımı, zarar gören ticari alanların rehabilitasyonu, sokak hayvanları barınağı projesi , tarımsal ortak makine hakları kurulması projesi 2. faz 1. OSB fabrika kuluçkasının kurulması Malatya’ya şimdiden hayırlı olsun.Bu projelerle şehrimizin hafızasını canlandırırken Malatya’yı ekonomik, sosyal ve kültürel olarak diriltiyoruz.Kuruluş Projesi Tarım Ortak Makina Parklarının amacı, tarımsal üretimi canlı tutmak ve tarımsal üretimi teşvik etmektir. Deprem Sonrası Zarar Gören Ticari Alanların Rehabilite Edilmesi Projesi ilimizin tarihi merkezinde yer almaktadır. Bölgedeki küçük esnafa kalıcı yeni iş yerleri sağlayacak. Yeşilyurt’ta bulunan 2 müzeyi onararak Malatya’nın zarar gören turizm değerlerini yeniden inşa ediyor ve turizme kazandırıyoruz. Sokak Hayvanları Barınağı Projesi ile zarar gören sokak hayvanlarımızın barınaklarını yeniden yapıyoruz. Depremde iş yerleri zarar gören sanayicilerimize yeni üretim alanları yaratmak için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Daha önce ilk etabını yaptığımız Malatya 1. OSB’de fabrika kuluçkalarının 2. etabını uyguluyoruz. 15 bin metrekare alan üzerine 250 metrekarelik 60 işyeri daha inşa edeceğiz. Bu işyerlerini gıda, tekstil-giyim, doğrama/mobilya ve metal/makine bölümlerinde faaliyet gösteren ve depremde iş yeri zarar gören sanayicilerimize tahsis edeceğiz.”

Bakan Kacır, projeleri yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

sincan-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu